Wat is de h zone?

Wat is de h zone?

We spreken soms ook wel van de H-zone van het gezicht (zie de foto) Dit is de zone waar de meest voorkomende vorm van huidkanker, het basaalcelcarcinoom het vaakst ontstaat. Het is daarom van belang om je gehele gezichtshuid (inclusief de oren) elke dag zo goed mogelijk tegen zonnestralen te beschermen.

Wat is een melanoom?

Een melanoom is een vorm van huidkanker. Je herkent een melanoom aan een vlekje op je huid of een moedervlek die verandert. Als een melanoom op tijd herkend en behandeld wordt, is de kans op genezing groot. Ga met gekke plekjes op je huid dus altijd naar de huisarts.

Hoe ziet een tumor eruit op de huid?

Een melanoom (kwaadaardige moedervlek) is een tumor die uitgaat van de pigmentcellen van de huid. Meestal groeit het snel en ziet het eruit als een makkelijk bloedende, bruinzwarte moedervlek. Soms is deze pijnlijk, jeukt of gaat zweren.

Hoe weet je dat je een melanoom hebt?

ABCDE-regel voor melanoom Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.

Is een melanoom gevaarlijk?

Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker. Een melanoom ontstaat meestal in de pigmentcellen van de opperhuid, vaak vanuit een moedervlek. Melanomen kunnen overal op de huid voorkomen, maar ze ontstaan het meest op delen van de huid die aan zonlicht worden blootgesteld.