Wat is een Apla?

Wat is een Apla?

Een zwangerschapsonderbreking op sociale of medische indicatie wordt ook ‘abortus provocatus lege artis’ (APLA) genoemd.

Wat is een overtijdbehandeling?

Ben je niet meer dan 16 dagen overtijd? Dan kun je na je 1e gesprek met de huisarts of arts van de kliniek meteen een behandeling afspreken om de zwangerschap te stoppen. Je hoeft hierbij niet eerst 5 dagen te wachten (geen bedenktijd). Dit heet een overtijdbehandeling.

Wat is de abortuspil?

De abortuspil bestaat uit twee medicijnen. De eerste, Mifepriston, zorgt ervoor dat de zwangerschap stopt. De tweede, Misoprostol, zorgt ervoor dat de zwangerschap wordt afgestoten. De zwangerschap komt dan via de vagina naar buiten, vergelijkbaar met een miskraam.

Hoe gebeurt abortus na 12 weken?

De behandeling wordt uitgevoerd door een abortusarts die wordt geassisteerd door minimaal één verpleegkundige. Met een speculum (eendenbek) wordt de baarmoedermond eerst wijder gemaakt. De vrucht (foetus) wordt verwijderd en met speciale instrumenten wordt de baarmoeder verder leeggemaakt.

Wat is lege artis?

De titel ‘Lege Artis’ betekent in de medische wereld ‘volgens de regelen der kunst’. Leenstra: ‘Bij een blindedarmoperatie volg je als specialist een protocol. Als de operatie volgens protocol is gegaan, kun je in de status zetten: lege artis.

Wat is beter abortuspil of Curretage?

Het brengt veel risico’s met zich mee, waaronder de kans dat je alsnog een curretage moet ondergaan. Kies je direct voor een curretage, dan is dit veel veiliger, pijnlozer en met minder complicaties. Ik persoonlijk vind dat er meer, en vooral eerlijke informatie gegeven moet worden over de abortuspil.

Wat is een abortus provocatus?

Abortus provocatus (dit wordt ook vaak ‘abortus’ genoemd) is het opzettelijk afbreken van een zwangerschap. Sinds 1984 mag abortus in Nederland tot 24 weken zwangerschap worden uitgevoerd. Dit is niet alleen in Nederland zo, maar wereldwijd.

Hoe lang duurt het voordat de abortuspil werkt?

Na het inbrengen van de tabletten blijf je een halfuur tot een uur liggen, zodat de tabletten kunnen inwerken. In 80% van de gevallen wordt het vruchtzakje binnen 4-6 uur uitgestoten. In 20% duurt dit langer, soms wel tot 24 tot 36 uur.

Kan je een abortuspil bij de huisarts krijgen?

Je kunt voor een behandeling met een abortuspil alleen terecht in een abortuskliniek. De huisarts kan geen abortuspil voorschrijven.

Kan je na 3 maanden nog abortus doen?

Abortus tot 24 weken Abortus mag tot de vrucht buiten uw lichaam zou kunnen overleven. Die grens ligt voor het strafrecht bij 24 weken. Artsen houden in de praktijk 22 weken aan als grens. Dat is omdat zij tot op 2 weken nauwkeurig de duur van de zwangerschap kunnen bepalen.

Hoeveel abortus na 20 weken?

2,7% van alle abortussen vindt plaats tussen 20 en 23 weken (IGJ, 2021).

Wat betekent lege?

Uitspraak: [lex] 1) als er niets in zit of op staat Voorbeelden: `een lege doos`, `een lege bladzij` 2) zonder energie Voorbeeld: `Na de eindsprint was ze volkomen leeg.